Μαθήματα & Σεμινάρια

Γιατί να μάθετε βουλγαρική γλώσσα

Η Βουλγαρική γλώσσα είναι μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα από την ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών. Είναι πολυκεντρική γλώσσα, δηλαδή έχει πολλά γραφικά πρότυπα και είναι η παλαιότερη γραπτά τεκμηριωμένη σλαβική γλώσσα. Μαζί με την κύρια νόρμα που χρησιμοποιείται στη Βουλγαρία, υπάρχει επίσης μια μακεδονική νόρμα, η οποία χρησιμοποιεί επίσης κυριλλικά, και μια νόρμα του μπανάτ, η οποία χρησιμοποιεί λατινικά.

Η διεξαγωγή ερευνών μεταξύ των φοιτητών που σπουδάζουν βουλγαρική φιλολογία έδωσε ενδιαφέρουσες απαντήσεις σε ορισμένες ερωτήσεις, σχετικά με τους λόγους και τα κίνητρα, που τους οδήγησαν να σπουδάσουν βουλγαρική γλώσσα.

Οι απαντήσεις δείχνουν μια ποικιλία ενδιαφερόντων που βασίζονται τόσο στην επίσκεψή τους στη Βουλγαρία όσο και στην εξοικείωσή τους με τους Βούλγαρους, τα έθιμα και την κουζίνα τους. Αλλά και στο γεγονός ότι η γλώσσα τους φαίνεται εξωτική και ότι δεν είναι απαραίτητη η προηγούμενη γνώση της. Επιπλέον, σημειώνουν ένα κοινό ενδιαφέρον για τις σλαβικές γλώσσες, το οποίο έχει υποκινήσει το ενδιαφέρον για τη βουλγαρική γλώσσα. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας σε αυτόν τον τομέα, και γι’ αυτό οι φοιτητές υποθέτουν ότι θα ήταν ευκολότερο να κάνουν καριέρα στον τουρισμό, τη μετάφραση και τη δημοσιογραφία.

Στην ερώτηση: “Γνωρίζατε τίποτα για τη Βουλγαρία πριν αρχίσετε να σπουδάζετε βουλγαρική γλώσσα;” – οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι γνώριζαν λίγα πράγματα για τη χώρα που είχαν μάθει στο σχολείο – για το κλίμα, τη γεωργία και κυρίως για το βουλγαρικό ροδέλαιο, καθώς και για το γεγονός ότι διαθέτει όμορφη φύση και αξιόλογα παραθαλάσσια θέρετρα. Άλλοι γνωρίζουν την ύπαρξη του κυριλλικού αλφαβήτου ως γραφικό σύστημα, αποτελούμενο τη βάση της σλαβικής γραφής. Άλλοι πάλι εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι όταν απαντούν “ναι” και “όχι”, οι Βούλγαροι κουνάνε το κεφάλι τους “ανάποδα”, κάτι που το βρίσκουν αρκετά συμπαθητικό. Επιπλέον, όσοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη βουλγαρική κουλτούρα και νοοτροπία σημείωσαν ότι οι Βούλγαροι είναι πολύ ευγενικοί, εγκάρδιοι και φιλόξενοι άνθρωποι.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα αν η βουλγαρική γλώσσα είναι δύσκολη στην εκμάθηση, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως τις γραμματικές κατηγορίες που συναντώνται κατά τη διαδικασία εκμάθησης, δεν είναι ξεκάθαρες. Κανένας όμως από τους μαθητές δεν δήλωσε ότι η εκμάθηση της βουλγαρικής γλώσσας τον δυσκολεύει ιδιαίτερα. Μετά την αρχική αναγκαιότητα της εξοικείωσης με το γραμματικό σύστημα, οι περισσότεροι μαθητές επεσήμαναν δυσκολίες στην εκμάθηση της άρθρωσης των λέξεων και του πλούσιου συστήματος των ρηματικών χρόνων. Επομένως, συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η γραμματική δομή της βουλγαρικής γλώσσας δεν τους δυσκολεύει και μαθαίνουν γρήγορα τον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητες αυτής της σλαβικής γλώσσας.

Επιπλέον, οι μαθητές αναφέρουν ότι μετά το πέρασμα του πρωτοβάθμιου επιπέδου γλωσσομάθειας, ο κόσμος που αποκαλύπτεται μέσω της γλώσσας γίνεται πολύ πιο ελκυστικός και η μάθηση του βουλγαρικού πολιτισμού, της λογοτεχνίας και της κοινωνικής ζωής ενισχύει το ενδιαφέρον τους για την εκμάθησή της.

Πηγή: δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Επιλέξτε ΑρχείοΑνέβασμα αρχείου

    Μείνετε Ενημερωμένοι

    Εγγραφείτε για να ενημερώνεστε
    πρώτοι για οτιδήποτε νέο μας.

    7Polyglossia Translations © 2023. All rights reserved.