Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνω;

Έχετε μερικές μεγάλες επιχειρηματικές ιδέες, αλλά δεν ξέρετε πού ή πώς να ξεκινήσετε. Ένα από τα κύρια ζητήματα που πρέπει να καταλάβετε πρώτα είναι το λεγόμενο νομικό καθεστώς της εταιρείας σας. Οι επιλογές για αυτό δεν είναι λίγες, αλλά οι κυριότερες, όπως τα λέγαμε, οι πιο μαζικές και καταλληλότερες στη γενική περίπτωση είναι οι τρεις – E.Е. (Ελεύθερος Επαγγελματίας), Μ.ΕΠΕ (Ltd.) ή ΕΠΕ.

Χαρακτηριστικά της ET
Ας σταθούμε πρώτα στον Ελεύθερο επαγγελματία /E.Ε./. Ας πρώτα στο Sole Trader /ET/. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια ξεπερασμένη και όχι πολύ αποτελεσματική μορφή διαχείρισης της επιχείρησής σας, επωφελούμενη από ορισμένα φορολογικά οφέλη στο παρελθόν, αλλά αυτή τη στιγμή – όχι πολύ κατάλληλη επιλογή. Θα ήταν δύσκολο να επισημάνω τις θετικές πλευρές του ET, επομένως θα επικεντρωθώ κυρίως στα μειονεκτήματα αυτής της μορφής.

Πρώτα απ’ όλα, η E.Ε. είναι μια εταιρεία απεριόριστης ευθύνης! Τι σημαίνει αυτό? Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το φυσικό πρόσωπο – έμπορος – είναι υπεύθυνος έναντι των πιστωτών και του κράτους με όλη την προσωπική του περιουσία, όχι μόνο την περιουσία που κατέχει ως Ε.Ε., αλλά και ό,τι είναι προσωπική σας περιουσία (σε αυτό περιλαμβάνεται και το διαμέρισμά σας , αυτοκίνητο, βίλα, ακίνητα κ.λπ.) Κάποια στιγμή, εάν για κάποιο λόγο μέσω της επιχείρησής σας, βυθιστείτε στα χρέη που δεν μπορείτε να καλύψετε, εκτός από το ότι μπορεί να χρειαστεί να φύγετε από την επιχείρηση, μπορεί να βρεθείτε χωρίς απολύτως κανένα προσωπικό περιουσιακό στοιχείο (κυριολεκτικά μπορείτε να καταλήξετε στο δρόμο). Γενικά, από τη φύση του, ένας E.Ε. δεν θεωρείται νομικό πρόσωπο και επομένως υπόκειται πλήρως στη νομοθεσία περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Δεν σας προτείνω να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση χρησιμοποιώντας E,Ε,, αλλά για όσους από εσάς είστε Ελεύθερου επαγγελματίες, μέσω εγγεγραμμένων παλαιών εταιρειών, συνιστώ να μετατρέψετε την κατάστασή σας. Εάν αναρωτιέστε πώς μπορεί να γίνει αυτό, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας και να λάβετε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Μ.ΕΠE / ΕΠΕ – η καλύτερη επιλογή!

Η άλλη ομάδα, στην οποία αναφέρθηκα, είναι οι λεγόμενες Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης. Όπως, ίσως αντιλαμβάνεστε, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα βρίσκεται στο όνομά τους – οι ιδιοκτήτες τους ευθύνονται έναντι των πιστωτών και του κράτους σε περιορισμένο βαθμό, μόνο στο βαθμό του μεριδίου τους στο κεφάλαιο της εταιρείας. Σε αντίθεση με την E.Ε., ό, τι κι αν συμβαίνει με την επιχείρηση που ξεκινήσατε η προσωπική ιδιοκτησία σας θα παραμείνει πάντα προστατευμένη και άθικτη. Ο ισχύων νόμος παρέχει στις εταιρείες τη δυνατότητα να ανοίξουν με μέγεθος κεφάλαιο 2 λέβα, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα είναι και το ποσό της προσωπικής σας ευθύνης ως ιδιοκτήτη. Παράλληλα, καθιστά την έναρξη και το ξεκίνημα μιας επιχείρησης προσβάσιμη ακόμη και για άτομα με λίγους οικονομικούς πόρους. Ανάλογα με το αν η εταιρεία έχει μόνο έναν ιδιοκτήτη ή περισσότερους συνεταίρους, πλέον προσαρμόζονται και οι δύο τύποι της Μ.ΕΠΕ και της ΕΠΕ. Σε αντίθεση με την E.Ε., η Μ.ΕΠE / ΕΠΕ είναι νομικό πρόσωπο και ως εκ τούτου υπάγεται πλήρως στους κανόνες που καθορίζονται στο Νόμο (о Νόμος περί φόρου εισοδήματος εταιρειών {ЗКПО}).

Περίληψη σχετικά με το θέμα

Φυσικά, ανεξάρτητα από τη μορφή που επιλέγετε, τα εμπορικά, εργασιακά, φορολογικά και νομικά χαρακτηριστικά, οι υποχρεώσεις καθόλου δεν είναι απλές. Απαιτούν εκτεταμένη εμπειρία και εμπεριστατωμένη γνώση του θέματος και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Θα έλεγα ακόμη, ότι η πρώτη προτεραιότητά σας κατά την έναρξη μιας επιχείρησης είναι να βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους, που να αναθέσετε τις λογιστικές υπηρεσίες σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλά μελλοντικά προβλήματα και ταυτόχρονα να αξιοποιήσετε στο έπακρο όλες τις νομικές φορολογικές ελαφρύνσεις και προνόμια.

Συμπερασματικά, αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε ποια μορφή θα επιλέξετε, προτείνω να στοιχηματίσετε σε Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης – ο πιο κατάλληλος και ασφαλής τρόπος για την επιτυχία σας.


Πηγή: Μπόντσο Γιαντσέφ Βοηθός ελεγκτής

2 Comments

Leave a comment

Επικοινωνήστε μαζί μας

    Επιλέξτε ΑρχείοΑνέβασμα αρχείου

    Μείνετε Ενημερωμένοι

    Εγγραφείτε για να ενημερώνεστε
    πρώτοι για οτιδήποτε νέο μας.

    7Polyglossia Translations © 2023. All rights reserved.