Η μεθοδολογία διδασκαλίας της βουλγαρικής γλώσσας καθορίζει τους στόχους και τους σκοπούς της γλωσσικής εκπαίδευσης, τον όγκο και τη φύση του περιεχομένου της διδασκαλίας, τις ειδικές μεθόδους εργασίας κ.λπ. Προϋποθέτει επίσης μια νέα προσέγγιση σύμφωνα με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και τις μελλοντικές δραστηριότητες των μαθητών, την ηλικία τους, την εργασία σε μικρές ομάδες κ.λπ.
Προβλέπει επίσης μια νέα προσέγγιση σύμφωνα με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και τις μελλοντικές δραστηριότητες των μαθητών, τα χαρακτηριστικά ηλικίας τους, την εργασία σε μικρές ομάδες και άλλα.
Ο στόχος της εκπαίδευσης για την επίτευξη των αρχικών επιπέδων (A1 και A2) της ευχέρειας στη βουλγαρική γλώσσα είναι να διαμορφώσει τις δεξιότητες των μαθητών για στοιχειώδη επικοινωνία ομιλίας στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευόμενοι πρέπει να:
• εξοικειωθούν με το βουλγαρικό αλφάβητο.
• να αποκτήσουν βασικές γνώσεις σχετικά με τα φαινόμενα της βουλγαρικής γλώσσας.
• Καθιέρωση κάποιων νομικών και ορθογραφικών κανόνων σε πρακτικό επίπεδο.
• Να δημιουργήσουν ένα βασικό λεξιλόγιο σε αυτά, το οποίο θα τους επιτρέψει στοιχειώδη επικοινωνία στο οικογενειακό, σχολικό και δημόσιο περιβάλλον.
• να αποκτήσουν αρχικές ιδέες για τη βουλγαρική ομιλία του λόγου, τη βουλγαρική παιδεία και τον πολιτισμό. Το τελικό αποτέλεσμα της βασικής εκπαίδευσης B1 είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων για κατανόηση και σύνταξη κειμένων στη βουλγαρική γλώσσα και η διεύρυνση των δυνατοτήτων επικοινωνίας, κυρίως στον τομέα της συζήτησης και της επιστήμης. Είναι απαραίτητο να επιτευχθούν:
• τη διαμόρφωση της αρχικής ιδέας του μαθητή για το σύστημα στη βουλγαρική γλώσσα.
• Εμπλουτισμό του λεξιλογίου τους με προφορικό και δημοφιλές λεξιλόγιο και λαϊκή επιστημονική ορολογία.
• ανάπτυξη των ικανοτήτων τους για σωστή και κατάλληλη χρήση γραμματικών μονάδων στην ομιλία.
• βελτίωση των δεξιοτήτων προφοράς τους.
• Δημιουργία δεξιοτήτων και συνηθειών για σωστή ορθογραφία βασισμένη στη χρήση ορθογραφικών προτύπων.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο μέσος όρος B2 της επάρκειας στη βουλγαρική γλώσσα, πρέπει να αναπτυχθούν δεξιότητες για την αντίληψη και την αναπαραγωγή κειμένων από διαφορετικούς τομείς της ζωής, καθώς και δεξιότητες για τη δημιουργία ορισμένων ειδών. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να υλοποιηθούν τα ακόλουθα σημαντικά καθήκοντα:
• Να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο των εκπαιδευομένων με σκοπό την πλήρη επικοινωνία στις τέχνες και τις επιστήμες. να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες για τη χρήση της εικονιστικής σημασίας των λέξεων στην ομιλία.
Μεθοδολογία και διάρθρωση σε εντατική εκπαίδευση στη βουλγαρική γλώσσα
• ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη διαμόρφωση και χρήση της γραμματικής στη βουλγαρική γλώσσα. να δημιουργήσουν δεξιότητες για τη χρήση πιο σύνθετων συντακτικών δομών.
• να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους σχετικά με την ορθογραφία, την ορθολογική και τη στίξη.
• να αναπτύξουν δεκτικές και παραγωγικές δεξιότητες στους εκπαιδευόμενους για εργασία σε επιχειρηματικά, δημοσιογραφικά και επιστημονικά κείμενα.
• να εξοικειωθούν οι εκπαιδευόμενοι με τις γεωγραφικές, ιστορικές, εθνογραφικές και πολιτιστικές πτυχές της Βουλγαρίας ως χώρα.
Τα υψηλά επίπεδα (C1 και C2) της επάρκειας ξένων γλωσσών στη βουλγαρική γλώσσα προσεγγίζουν το επίπεδο γνώσης της μητρικής γλώσσας. Είναι γνωστό ότι η μητρική γλώσσα μαθαίνεται σε διαφορετικό βαθμό. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι το υψηλό επίπεδο σπουδαστών είναι το επίπεδο που έχει φτάσει κάθε γηγενής μαθητής μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσής του, η οποία ανταποκρίνεται στις ανάγκες επικοινωνίας του, του παρέχει την ευκαιρία να επιλέξει γλωσσικούς πόρους.
Με άλλα λόγια, ο στόχος είναι να αναπτυχθούν δεξιότητες επικοινωνίας και ομιλίας για καλή συνεννόηση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά επίπεδα γλωσσικής επάρκειας, είναι αναγκαίο να επιλεχθούν πιο συγκεκριμένες γνώσεις και να προσδιοριστούν δεκτικές και παραγωγικές δεξιότητες στο περιεχόμενο των υλικών:
• να επιλεχθούν δομικές έννοιες που μπορεί να είναι μια βέλτιστη θεωρητική βάση και να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος της μεταγλωσσολογικής κουλτούρας του ατόμου.
• Να επικαλύπτονται οι λειτουργικές αξίες των γλωσσικών μονάδων που αποτελούν τη βάση της συνειδητής ανάπτυξης του λόγου.
• να επισημαίνονται τα γλωσσικά φαινόμενα βάσει των οποίων θα αναπτυχθεί η γλωσσική έννοια – για να εκπροσωπείται η συνωνυμία, η αντωνυμία και η παράφραση.
• να διαμορφωθεί μια στάση για την αντίληψη της βουλγαρικής μυθοπλασίας, να αναπτυχθούν δεξιότητες για την ανάλυση και ερμηνεία κειμένων μυθοπλασίας.
Σε όλα τα επίπεδα, οι εκπαιδευόμενοι εισάγονται στις γεωγραφικές, ιστορικές, εθνογραφικές και πολιτιστικές πτυχές της γνωριμίας της βουλγαρικής χώρας, αναπτύσσοντας δεξιότητες διαπολιτισμικής επικοινωνίας σε αυτούς, οι οποίες υποστηρίζονται περαιτέρω από συγκεκριμένα παραδείγματα.